fbpx
1.820.3345.33 hello@expatravel.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

The Antarctic Fire Angels – i full storm

Hardangervidda i full storm!

Noen ganger kan du se på himmelen og skyene når det bygger seg opp til en storm. Forrige uke på Hardangervidda var akkurat sånn…
– Aina, tur- og ekspedisjonsleder fra Expa Travel

Antarctic Fire Angels in Norway
Uka startet med helt nydelig vær... / Foto: Expa Travel
Ekspedisjon Hardangervidda i storm

På oppdrag fra ekspedisjonsselskapet Newland har vi i Expa Travel fått være med å guide og trene en gruppe britiske brannkvinner, The Antarctic Fire Angels. 6 damer i alderen 30-48 år.
Denne gruppen har som har som mål å gå over Antarktis i november 2023. En mentalt og fysisk krevende tur som krever masse forberedelser. En nordmann som har ‘vokst opp med ski på beina’ og en sterk polarhistorie vet at det krever MYE. Og vet at været endrer seg fort! 

Disse jentene måtte først lære seg å gå på ski(!). Uken før Aina møtte de 6 damene for første gang hadde de derfor skitrening med Newland. Deretter tok vi over stafettpinnen – nå var det en uke på Hardangervidda i telt som stod på programmet. Planen var å gå fra Rjukan inn mot Kallhovd og litt videre innover vidda, før vi skulle gå en runde tilbake. På agendaen stod navigering dag & natt, vindtrening, opp og ned med telt, trening med ski & pulk, samt alt det praktiske en vinterekspedisjon i arktiske strøk bringer med seg. Og for en begivenhetsrik uke det ble – nesten litt for spennende…

Antarctic Fire Angels in Norway
... med flotte kvelder både i og utenfor teltet... / Foto: Expa Travel
Nedenfor kan du lese turleder og guide Aina sine skildringer fra turen:
Naturkreftene
Allerede Dag 1 begynte vinden å ta litt tak, men ikke mer enn at det var ok å takle. Vi fikk gått rundt en mil, satt opp leir og gjennomgått rutiner.
Da vi våket Dag 2 var det en merkbar endring i værsystemet, og jeg kunne se på skyene at det var i ferd med å bygge seg opp noe. I og med at jentene akkurat hadde lært seg å gå på ski (uka før), valgte jeg å ta en kort rute slik at vi var litt nærmere Rjukan enn opprinnelig planlagt. Og takk og lov for den avgjørelsen! For på Dag 3 og 4 bygget vinden seg sakte, men sikkert opp!
Vi fikk solid trening med telt i moderat vind, kontroll på ski, pulk og navigering. Det er ikke bare-bare å holde utstyret tørt i teltet, vi måtte hele tiden gjøre små endringer i jentenes rutiner morgen og kveld slik at de holdt seg tørre og varme. 
 
Så – på vei tilbake siste dag – smalt det så innmari værmessig! Få kilometer fra skogsområdene ved Krossobanen sa jeg til jentene at vi måtte få opp tempoet slik at vi kommer i le. Men når du nettopp har lært å gå på ski er det ikke bare enkelt å håndtere pulk og vind – og sette opp tempoet…  

Storm med orkan i kastene
Kl. 14:00 torsdag tok det to minutter fra rundt 15 m/s til det plutselig ble sterk storm med orkan i kastene. I etterkant viser målingene mellom 30-50 m/s. Teltet var på vei opp, og jeg fikk dyttet de 6 damene inn i et tre-kvinns telt – inkludert meg selv. Et telt stappet til taket. Og knekt i stormen. Snøen lå som et tynt lag over telen i bakken. Og vi har så og si ingen ankerpunkter utover pulker og ski på grunn av lite snø i fjellet.
Vi fikk satt opp levegg med pulker og snø, men som Ludvig sier “Det blåser nordavind fra alle kanter”. 
... med opplæring både i å trekke pulk og i nattorientering med kart & kompass... / Foto: Expa Travel
Sikkerhet kommer alltid først
Over satellitttelefonen får jeg vite at været skal bygge seg ytterligere opp de neste 20 timene. Med ansvar for en gruppe på 6 flotte damer uten særlig fjellerfaring går det da noen tanker gjennom hodet. Men på tross av stormen som herjet på utsiden, og kalde kropper på innsiden, var det bare smil i teltet.
De fleste forstår jo at sikkerhet alltid kommer først. Ca. 300 meter fra teltet lå det en hytte. Vi lot utstyr bli stående, og sammen krabbet vi bort til hytta. Og der måtte jeg ta valget om å knuse ei rute for å få oss i sikkerhet. Vi fikk en trygg og lun natt, og ingen store frostskader på veien.
 
Minne for livet
Jeg er utrolig stolt av at alle damene følte seg trygge på tross av en ekstrem mental påkjenning. Og ikke minst – de fikk virkelig en solid smak på hva som venter de på Sydpolen!
Og jeg fikk testet meg både kunnskap og lederegenskaper i kritiske øyeblikk.
Dette ble et minne for livet for oss alle – for et eventyr denne turen ble! 
Vi i Expa Travel er takknemlig for oppdraget vi fikk fra Newland, og gleder oss til framtidig samarbeid. Det blir spennende å følge både jentene og Newland på kommende ekspedisjoner.

 

Conquering this route using mind and muscle power alone will be a World Record, as the team would be the first all female emergency services team to achieve this.
We can’t face this alone. Together we can.
– Antartic Fire Angels

Antarctic Fire Angels in Norway
... og endte opp med sterk storm med orkan i kastene!! Snakk om å få ALT på en og samme tur!!/ Foto: Expa Travel