fbpx
1.820.3345.33 hello@expatravel.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Calpeklippen på Costa Blanca-kysten

Calpeklippen (Peñón de Ifach)

En aktiv dag i Calpe ved Costa Blanca-kysten

Er du på Costa Blanca-kysten og ønsker en aktiv dag anbefaler vi virkelig fotturen opp på Calpeklippen!!

Klippen, Peñón de Ifach på spansk, ligger rett utenfor den vakre kystbyen Calpe på Costa Blanca-kysten. Som et skille mellom strendene Playa de la Fossa og Playa Cantal Roig. I den spanske regionen Valencia, omtrent midtveis mellom byene Valencia og Alicante.
Klippen ruver majestetisk over byen og Middelhavet, og du kan ikke unngå å se den om du er i området. Den er synlig fra lang avstand, rett og slett et vakkert landemerke. Og kan man se den fra lang avstand er det garantert en fantastisk utsikt på toppen av klippen. For denne klippen kan du altså bestige – og belønnes med en fantastisk 360-graders utsikt på toppen! 

Registrer deg online før ankomst

I utgangspunktet er dette en åpen tursti som er tilgjengelig for allmennheten. Men, for å verne området, og med tanke på sikkerheten, har de spanske myndighetene lagt ned restriksjoner på maks 300 besøkende på klippen per dag. For å ha kontroll på dette må de besøkende ha registrert seg før ankomst.

I turistsesongen står det kontrollører ved inngangen til turstien, da kommer du ikke videre om du ikke har registrert deg på forhånd. Etter turistsesongen er de ikke like strikte med disse reglene. Men, det er jo kjedelig å ankomme Calpe og ikke få gå klippen, vi anbefaler derfor at du uansett tid på året registrerer deg her: https://www.calpe.es/sites/default/files/descubre_calpe_docs/2023-02/guia_web_en.pdf

Alle i følget må registreres, også evt. barn.

Nydelig utsikt på vei opp, her ser vi den herlige stranda Playa de la Fossa / Foto: Expa Travel
Selve turen

Turen starter vanligvis fra parkeringsområdet ved foten av klippen. Derfra følger du en bred grusvei helt opp til infosenteret ved inngangen til selve naturparken. Det er her evt. kontrollører står for å sjekke at du har registrert deg, og du må gå gjennom et telleapparat for å komme videre på turen. Ved infosenteret er det også offentlig toalett tilgjengelig (siste mulighet før toppen).  

Første del av turen – opp til tunnelen

Nå fortsetter turen på en smalere, steinbelagt sti. Med rekkverk på begge sider. Denne innledende delen av turen går i et terreng som gradvis stiger uten å være for utfordrende. Det er flere svinger og kurver langs stien, med små ‘rasteplasser’ hvor du kan ta deg en pause, nyte utsikten og ta bilder underveis. Dette gjelder i grunnen helt frem til tunnelen, ca. halvveis på turen. For her skjer det et ‘taktskifte’. Denne tunnelen er et markant punkt på stien og representerer et skifte i terrenget og karakteren på fotturen. Har du ikke på deg tursko/hikingsko bør du snu her!

Tunnelen

I 1918 ble det boret en 50 meter lang tunnel i klippen, så man kunne komme seg gjennom til den andre siden. Tunnelen deler i dag ruten opp på toppen i to, med den letteste delen før og den noe mer kompliserte delen etter tunnelen.

Tunnelen har kjetting på hver side, som du kan benytte som håndtak og ekstra sikkerhet. Det er viktig å være forsiktig når du går gjennom tunnelen, spesielt hvis det er vått eller fuktig vær. Klippen består av kalkstein, som kan bli glatt ved slitasje eller ved fuktighet. Da kan den bli svært glatt å gå på.

Etter tunnelen

På den andre siden av tunnelen blir stien straks mer teknisk og krevende. Her BØR du ha tursko med ordentlig såle med godt grep! Stien videre er vesentlig smalere, i et brattere og mer utfordrende terreng. Her må du kanskje bruke tauene/kjettingene/rekkverkene som er installert for å navigere sikkert i de bratteste partiene. Mye spisse stein og ulendt terreng, det gjelder å følge med på hvor du setter føttene.
Husk å også ta deg noen pauser underveis, på denne siden av klippen er det jo en helt annen utsikt enn fra den andre siden. Jo nærmere du kommer toppen desto mer spektakulær blir utsikten.

Toppen

Etter en 1,5 til 2 timers vandring når du endelig toppen av klippen. 332 meter over havet. Utsikten herfra er spektakulær! Fantastisk panoramautsikt over Costa Blancas kystlinje og det herlige, glitrende Middelhavet. På en klar dag kan du se helt til øya Ibiza, samt til Benidorm, Alicante, Altea, Albir, Moraira og Jávea m.fl. Og selvfølgelig fugleperspektiv over Calpe. Kanskje er dette Spanias vakreste kystlandskap?

PS! Besøker du Calpeklippen i de tidlige morgentimene eller på ettermiddag/kveld, kan du oppleve fantastiske soloppganger eller solnedganger fra denne høyden. Magisk!

Gjennom en 50 meter lang tunnel – og vipps er du på den andre siden av klippen! / Film: Expa Travel

Turens lengde og høyde

Turen til toppen er rundt 1,1 kilometer fra startpunktet ved foten av klippen. Og toppen ligger 332 moh.

Selv om selve stien totalt er omtrent 1,1 kilometer, må du huske på at det er en formidabel, vertikal stigning etter tunnelen, spesielt de siste 100 m før toppen. Dette gjør jo turen mer utfordrende enn bare avstanden alene.

Etter å ha gått turen noen ganger er vår gjennomsnittstid på turen ca. 1-1,5 time opp, og 1,5-2 timer ned (pga de bratte partiene). Vi regner oss selv som i middels god form.

Viktig!!

  • Ta med vann og solkrem/solbeskyttelse da det kan bli en relativ varm tur, spesielt i sommermånedene.
  • Ha på tursko med såle med godt grep da terrenget på den andre siden av tunnelen er svært ujevnt.
  • Start gjerne turen tidlig om morgenen for å unngå den sterke ettermiddagssolen.
  • Husk at selv om denne stien er populær, kan den være utfordrende for noen, spesielt i de brattere partiene. Tenk over egne ferdigheter og fysiske form før du går turen.
  • De spanske myndigheter anbefaler ikke at barn under 18 år går etappen etter tunnelen.

Ved regn eller tåke anbefales ikke etappen etter tunnelen.

Vårt startpunkt for turen opp på Calpeklippen var den vakre stranden Playa Cantal Roig / Foto: Expa Travel
Parkering

Det er et offentlig parkeringsområde ved foten av klippen som vanligvis er tilgjengelig for besøkende. Dette området kan imidlertid bli ganske travelt spesielt i høysesongen. Det er vanligvis en avgift for parkering her.

I tillegg til det offisielle parkeringsområdet, er det ofte mulig å finne parkering langs gatene i nærheten av klippen. Dette kan imidlertid være begrenset og kan kreve litt tid å finne ledig plass.

Vi har som regel parkert gratis nede i havnen ved foten av klippen, helt i begynnelsen av stranden Playa Cantal Roig. Derifra er deg gangavstand til starten av fotturen.

Veien til Ifach

Ta motorvei A-7 eller N332 til Calpe, inntil du ser skiltet Parque Natural de Peñon. Skilt angir hvor parkeringsplassen ved Ifach ligger, og det er også herfra turstiene begynner.

God tur fra oss i Expa Travel AS

Utsikt fra Calpeklippen, og dette er bare halvveis på turen / Foto: Expa Travel