fbpx
1.820.3345.33 hello@expatravel.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Guadalest i Spania

Vakre Guadalest

Spanias best bevarte middelalderby?

Ca. 22 kilometer opp i fjellene fra Altea finner du den nydelige, eldgamle, lille landsbyen Guadalest (eller El Castell de Guadalest som den egentlig heter). Kanskje Spanias best bevarte middelalderby. En gammel landsby av arabisk opprinnelse, med festningsverk fra det 11. århundre. Etter sigende et av Spanias mest besøkte turistmål. Og DET forstår vi godt. For maken til sjarmerende by skal du lete lenge etter. En by med ca. 200 innbyggere, resten av oss er nok turister. Og oss var det en del av.

Landsbyen, som klorer seg fast i fjellet, har flott utsikt, blant annet over et azurblått vannreservoar, også kalt Embalse Guadalest. Vannet kommer fra Guadalest-elven, en sideelv av Algar-elven (Fonts de l’Algar). Reservoaret forsyner Marina Baixa-regionen med vann.

Parkering

Ved inngangen til byen er det plenty av parkeringsplasser. Vi ankom i den norske høstferien, og selv om vi ikke akkurat var de eneste turistene, var det likevel forholdsvis enkelt å finne en parkeringsplass. Det var flere betjente parkeringsplasser rett ved inngangen, 2 Euro per dag kostet det oss.

Det første som møter deg ved inngangen til Guadalest er de smale, brosteinbelagte smågatene i gamlebyen rundt borgen. Her tilbys lokalt håndtverk, honning, suvenirer, klær og vesker. Masse vesker. Og noen av dem kjøpte vi også med oss hjem, helt grei kvalitet.

Mange herlige gater og smug i Guadalest / Foto: Expa Travel
Slott

I Guadalest finnes det faktisk to bemerkelsesverdige slott: Castillo de San José og Castillo de la Alcozaiba. Begge slottene har en lang historie og har vært viktige forsvarsverk i regionen. De ligger på strategiske punkter og gir fantastisk panoramautsikt over Guadalest-dalen og det omkringliggende landskapet. Selv om slottene i dag er delvis i ruiner, er de viktige turistattraksjoner og gir besøkende muligheten til å utforske regionens rike historie og arkitektoniske arv.

Guadalest er kanskje mest kjent for bilder av klokketårnet på slottet Castillo de la Alcozaiba, de fleste som besøker byen tar bilde av dette tårnet. Så også vi!

Tunnel

For å nå både Castillo de la Alcozaiba og Castillo de San Jose må man gå gjennom en 15 meter lang tunnel i fjellet; Portal de San Jose. På den andre siden av tunnelen er det brobelagte trappetrinn helt opp til det koselige lille torget Plaza de San Gregorio. Et herlig torg omgitt av mange små butikker og restauranter. Midt på torget finner du en flott fontene, og på den ene siden av torget har man en fantastisk flott utsikt over området rundt, og ovennevnte vannreservoar. Herlig stemning, herlige farger og herlige bygninger.

Herlig stemning og utsikt fra torget på toppen av byen Guadalest! / Film: Expa Travel

Museum

Den lille byen huser flere museum, totalt 8 stk (!). Blant annet ‘Museo Etnologico’ som viser hvordan hverdagslivet i og rundt Guadalest har vært fra tidligere og frem til i dag, samt ‘Casa Orduña’. Sistnevnte viser historien til familien Orduña som var forvaltere av Guadalest fra 1600-tallet frem til 1934, da døde det siste familiemedlemet. Huset ble bygget etter jordskjelvet i 1644, og gir et godt innblikk i hvordan et overklassehjem så ut på den tiden. Andre museum i Guadalest er Dukkemuseum, Salt- & pepperbøssemuseum, Micro-gigantmuseum, Historiske Kjøretøy-museum og Torturmuseum.

Vi hadde med oss to ungdommer på vår tur til denne herlige byen, så vårt valg av museum falt på ‘Mikrogigantmuseet’. Et helt museum fylt med en imponerende samling av mikroskopiske kunstverk og detaljerte modeller av all verdens kjente steder og personer. Og da snakker vi virkelig miniatyr! For her kan du blant annet se Frihetsgudinnen inne i et nåløye, Eiffeltårnet på toppen av et nålhode og vinflasker laget av riskorn! Det sies at kunstneren Manuel Ussá jobber uten å puste for å unngå å forstyrre de delikate og intrikate detaljene i sine små skulpturer og malerier.

Unike Guadalest / Foto: Shutterstock
Spisesteder

I og rundt Guadalest finnes det flere restauranter: Restaurante L’Hort, Restaurante Casa Paco, Restaurante El Riu, Restaurante Viva España, Bar Restaurant El Salat og Restaurante Abdet.
Vi valgte oss L’Hort, med en fantastisk utsikt over dalen og klokketårnet. Maten var helt ok, servicen upåklagelig, helt ok prisnivå. Deilig å sitte ute og nyte både maten og folkelivet utenfor restauranten. 

Hvordan komme seg til Guadalest

Turen fra Altea/Albir til Guadalest tar litt over en halv time med bil. Du kan se ruten her. Offentlig transport kan være litt kronglete, men det er mulig å bestille plass på arrangerte turer.

Oppsummering

Vi hadde en herlig dag i Guadalest, og var der i 4-5 timer inkludert lunsj. Et sted vi gjerne drar tilbake til. Anbefales!

God tur fra oss i Expa Travel AS
Grei utsikt fra restaurant L'Hort i Guadalest / Foto: Expa Travel