fbpx
1.820.3345.33 hello@expatravel.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Klargjøring av sykkelen

Klargjør sykkelen for sesongen

Straks sesong igjen!

Våren er i anmarsj, og det begynner å bli på tide å finne fram sykkelen igjen.

MEN… husket du å vaske, smøre, pusse og gjøre den klar for vinteren da? Ikke? Da har du flaks, her kommer nemlig noen enkle, men nyttige tips til hva du bør gjøre for å få ditt smykke på to hjul klar til å kysse asfalt igjen.
Eller kanskje du trives best på stier? I lavlandet langs fjorden er det allerede fullt mulig å leke på stiene allerede.

Med så tidlig start ligger det an til å bli en lang og fin sesong!

Steg for steg

Man kan gjerne kjøpe dyre rensemidler og fancy børster, men det er egentlig helt unødvendig. Og fryktelig dyrt. Hvis du, som oss, skal holde flere sykler i trim nytter det ikke med såpe til 100 kroner literen. Vanlig husholdningshjelpemidler kan gjøre akkurat samme nytten!

  • Aller først fortjener din trofaste treningskamerat en skikkelig vask. Med såpe og vann. Dropp høytrykkspyleren, du risikerer bare å spyle vekk fett fra der det faktisk skal være fett. Finn heller frem hageslangen om du har mulighet til det, alternativt bruker du bøtte med vann. Spyl av støv og eventuell søle.
    Deretter finner du frem Zalo Sprayflasken, samt en god svamp / klut. Spray på Zalo, vask over med svampen og skyll av. Ta gjerne én side av sykkelen om gangen.
    Pass på at du får vasket innsiden av gaffelbena, oppunder setet og på undersiden av underrøret / krankhuset.
    Skulle du ikke ha Zalo Spray tilgjengelig kan du fint blande en bøtte med Zalo / grønnsåpevann til vaskingen. Bare unngå vaskemidler med slipemidler slik som f.eks. Jif. Det kan ødelegge lakken på ramma.
  • Når du har vasket hele sykkelen (les; ramma, styret osv) er det på tide å gå over drivverket. På sykkelen er kjedet, krankdrevene (drevene foran ved pedalene) og kassetten det som kalles drivverket.
    Finn en gammel oppvaskkost (eller ta den som allerede er på kjøkkenet og kjøp en ny til mor/far. Den koster under 20 kroner i butikken…). Spray Zalo på kassetten, hele kjedet og krankdrevene. Deretter går du over med kosten. Den stive busten gjør at du lettere kommer nedimellom drevene bak. La kosten gjøre jobben. Deretter lar du såpen virke et par minutter før du spyler av.
    Skulle ikke drevene og kjedet bli skikkelig rent, anbefaler vi å ta av kjedet (gjøres med en kjedekutter om kjedet ikke har har en hurtiglås – såkalt Missing Link). Kassetten på bakhjulet tar du av med kjedepisk og kransavtaker. Hvis du ikke har dette, får du tak i det i din lokale sykkelbutikk. Dette er billig verktøy, som kan spare deg for mye penger i verkstedsutgifter. I tillegg får du en sykkel som er skinnende ren, og hvem liker ikke synet og lyden av en velholdt sykkel – lyden av et velsmurt drivverk.
    Godt vedlikehold av kjede og drivverk kan også spare deg for unødig slit underveis, mye kraft kan gå tapt i tregt og umsurt drivverk!
    Når du har tatt av kjedet og kassetten kan du legge det i en bøtte (ikke bruk vaskebøtta som skal brukes til gulvvasken senere…) og fylle opp med avfetting / whitespirit eller diesel til kjedet og kassetten er dekket. La det ligge en stund, gjerne over natten, før du tar en ny runde med kosten. Skyld godt av med vann, og tørk før du monterer det hele sammen igjen. Husk at kjedet nå må smøres godt – gjerne i to-tre omganger for å sikre at alle lenkene er tilstrekkelig smurt.
Så er det dekkene sin tur
  • Når drivverket er rent er det dekkene sin tur. Ta av dekkene og ta ut slangene. Sjekk dekkene grundig for sprekker og tegn på at gummien er gammel eller slitt. Sjekk innsiden av dekket for eventuelle sandkorn, småstein eller annet som ikke skal være der. Bytt gjerne slangen. Selv om den ser fin ut har den sikkert stått med luft i siden i fjor. For å være sikker på at de holder bør de byttes uansett nå på våren. Aktive syklister bytter gjerne både dekk og slanger før sesongens første tur. På den måten sikrer de at det ikke dukker opp ubehagelige overraskelser underveis.
    Ta en tørr klut, og tørk godt på innsiden av felgene. Det skal være tørt og rent der. Før montering anbefaler vi at du drysser litt talkum inni dekket. Babytalkum duger helt fint! Dette sikrer at dekk og slanger ikke fester seg sammen. Montèr sammen igjen og pump opp dekkene til riktig trykk.
  • Sjekk deretter at bremser er i orden. Bytt eventuelle slitte bremseklosser. Da sikrer du at sykkelen er tipptopp. Få ting er verre enn å ikke være helt sikker på at bremsene virker…
  • Ta en sjekk av gir til slutt. Hvis du ikke har et mekkestativ til sykkelen kan du for eksempel få hjelp fra mannen / kona / samboeren / naboen til å holde opp bakhjulet. Har du tre krankdrev (typisk terrengsykkel) legger du kjedet på det midterste drevet foran. På landeveissykkel legger du kjedet på det minste av de to drevene foran. Deretter girer du ned til minste drev bak. Sveiv pedalene rundt mens du girer opp gjennom alle girene. Funker det greit, dvs. at girene går lett opp og ned, er alt ’honkydory’. Om ikke justerer du girene, eventuelt bytter gir-vaier. Dette er litt for omfattende å beskrive her, så hvis du ikke har gjort det før anbefaler vi å kontakte den lokale sykkelsjappa og få hjelp der.
    Vil du fikse det selv (det er ikke vanskelig når du først har gjort det én gang) finnes det mange bra videoer  på Google og Youtube. For girene foran gjelder egentlig samme anbefaling. Sjekk at kjedet går lett og fint opp og ned mellom drevene.
Sykkeltur på den Franske Rivieraen
Pur glede – nyt våren!

En nyvasket og velsmurt sykkel er nesten som å få en ny sykkel. Ta deg god tid nå, så får du mange timer problemfri glede av sykkelen din.
Og det er jo det det hele handler om, er det ikke; glede over å kunne være i aktivitet, kjenne vårlufta mot ansiktet, og glede seg til det snart endelig er på tide med korte bukser og trøye igjen? 
Kanskje du skal være med oss i Expa Travel på tur snart?
Uansett hva din motivasjon er; nyt våren i fulle drag, nå er den her!